De werk- en inloop- middagen en avonden zijn weer gestart. Voor in 2021 geplande datums klik hier).

De Historische Kring Doornenburg organiseert in Fort Pannerden de tentoonstelling:

"VLUCHT EN STRIJD"

1940-1945

Voor publiek vanaf 3 oktober 2021 tot/met 10 januari 2022 in Fort Pannerden toegankelijk. Zie onze Home-page voor meer informatie

Kasteel Doornenburg, een prachtige 14e eeuwse burcht, waar ook de oudste eik (Quercus Robur L.) van Nederland staat. De burcht is ook thuisbasis van het, in zijn soort, oudst bekende 'Godszegel' en heeft in de tentoonstellingsruimten nu ook aandacht voor de 15e eeuwse kasteel vrouwe 'Sophia van Bylandt'. Ook is de tentoonstellingsruimte over de TV-serie 'Floris' (Rutger Hauer) geheel vernieuwd. Het terrein van de burcht is het gehele jaar vrij toegankelijk en heeft een kruidentuin en herberg met terras (voor openingstijden van de kasteelherberg en tijden en data van het museum, zie hun website).

Over ons:

De Historische Kring Doornenburg is opgericht op 24 november 1987, als afdeling van de Schutterij Gijsbrecht van Aemstel. Onze Kring heeft tot doel de belangstelling voor en de beoefening van de geschiedenis van Doornenburg in de meest ruime zin te stimuleren.

Wat we doen:

• We verrichten onderzoek van bronnen en literatuur in openbare (rijks-, streek- en plaatselijk) en particuliere archieven, bibliotheken en verzamelingen.
  • We inventariseren en digitaliseren collecties/Kringbezit. Wij beschikken over een archief dat bestaat uit boeken, beeldmateriaal, bodemvondsten, krantenknipsels, kadastrale kaarten etc.
  • We helpen verenigingen bij het schrijven van hun geschiedenis en helpen Doornenburgers bij het opstellen van hun familiestamboom.
  • We organiseren lezingen, excursies, tentoonstellingen, cursussen en historische wandel-/fietstochten of verlenen medewerking daaraan.
  • We geven voorlichting en geven advies over het behoud en bescherming van monumenten en karakteristieke gegroeide bebouwingen, alsmede van de landschappelijke waarde van Doornenburg.
  • We geven het Kringblad “De Heraut” uit. Onze leden ontvangen dit gratis (uw artikelen/ verhalen/ vertellingen/ foto’s en/of stukjes persoonlijke geschiedenis zijn van harte welkom!).
  • We werken hard aan het actualiseren en moderniseren van onze website.

Specifiek Jaarplan:

1. Ondersteunen en continuering van de werkavonden/werkmiddagen. Meer structuur bieden door o.a. onderwerpen aan te dragen, b.v. a) geschiedenis van scholen, b) oude “vergeten” beroepen, c) foto’s en archiefmateriaal uitzoeken.
  2. Realiseren van een informatiepaneel over het dorp Doornenburg.
  3. Aanbod historische 'fietstocht door Doornenburg' meer onder de aandacht brengen.
  4. Tweemaal per jaar ons blad de “Heraut” uitbrengen.
  5. Thema-avond in okt./nov.
  6. Digitaliseren van het archief.

Meer:

Gebruik 'de knoppen' in deze rubriek om meer te weten te komen over ons bestuur en onze jaarverslagen.