De reguliere werk- en inloop middagen en avonden gaan 8 september 2020 -middag-weer van start. Deze zijn in zaal 4 van het Ontmoetingscentrum van Doornenburg. (voor data klik hier)

Let op, het 'Bevrijdingsweekend Doornenburg' is uitgesteld naar 9, 10 en 11 april 2021. Zie onderaan de pagina van 'Topic in de schijnwerper' (op Start-pagina) voor nadere uitleg.

- Twee dorpen in oorlogstijd 1940-1945. Een boekje waarin o.a. de ervaringen van familie Balk uit Doornenburg aan bod komt. Zie onder de rubriek/knop in het menu; 'kringblad en overige publicaties' meer informatie.

Over ons:

De Historische Kring Doornenburg is opgericht op 24 november 1987, als afdeling van de Schutterij Gijsbrecht van Aemstel. Onze Kring heeft tot doel de belangstelling voor en de beoefening van de geschiedenis van Doornenburg in de meest ruime zin te stimuleren.

Wat we doen:

• We verrichten onderzoek van bronnen en literatuur in openbare (rijks-, streek- en plaatselijk) en particuliere archieven, bibliotheken en verzamelingen.
  • We inventariseren en digitaliseren collecties/Kringbezit. Wij beschikken over een archief dat bestaat uit boeken, beeldmateriaal, bodemvondsten, krantenknipsels, kadastrale kaarten etc.
  • We helpen verenigingen bij het schrijven van hun geschiedenis en helpen Doornenburgers bij het opstellen van hun familiestamboom.
  • We organiseren lezingen, excursies, tentoonstellingen, cursussen en historische wandel-/fietstochten of verlenen medewerking daaraan.
  • We geven voorlichting en geven advies over het behoud en bescherming van monumenten en karakteristieke gegroeide bebouwingen, alsmede van de landschappelijke waarde van Doornenburg.
  • We geven het Kringblad “De Heraut” uit. Onze leden ontvangen dit gratis (uw artikelen/ verhalen/ vertellingen/ foto’s en/of stukjes persoonlijke geschiedenis zijn van harte welkom!).
  • We werken hard aan het actualiseren en moderniseren van onze website.

Specifiek Jaarplan:

1. Ondersteunen en continuering van de werkavonden/werkmiddagen. Meer structuur bieden door o.a. onderwerpen aan te dragen, b.v. a) geschiedenis van scholen, b) oude “vergeten” beroepen, c) foto’s en archiefmateriaal uitzoeken.
  2. Realiseren van een informatiepaneel over het dorp Doornenburg.
  3. Aanbod historische 'fietstocht door Doornenburg' meer onder de aandacht brengen.
  4. Tweemaal per jaar ons blad de “Heraut” uitbrengen.
  5. Thema-avond in okt./nov.
  6. Digitaliseren van het archief.

Meer:

Gebruik 'de knoppen' in deze rubriek om meer te weten te komen over ons bestuur en onze jaarverslagen.