U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.


Aankondigingen

BIJEENKOMSTEN

De reguliere werk- en inloop middagen en avonden gaan 8 september 2020 -middag-weer van start. Deze zijn in zaal 4 van het Ontmoetingscentrum van Doornenburg. (voor data klik hier)

 

EVENEMENTEN

Let op, het 'Bevrijdingsweekend Doornenburg' is uitgesteld naar 9, 10 en 11 april 2021. Zie onderaan de pagina van 'Topic in de schijnwerper' (op Start-pagina) voor nadere uitleg.

 

PUBLICATIES

- Het Burgeu-boek is weer verkrijgbaar (o.a. in te zien en/of te koop tijdens onze werkmiddagen en/of avonden in het OC-Doornenburg (leden € 12,50 niet leden € 17,50 p/st).

- Onze Kring brengt tweemaal per jaar een blad uit onder de titel De Heraut. De inhoud gaat over diverse geschiedkundige wetenswaardigheden uit Doornenburg en directe omgeving. De uitgaven zijn voor leden gratis. Normale uitgaven zijn, zo lang de voorraad strekt, los te koop voor € 5 p/st (excl. event. verzendkosten). Speciale uitgeven zijn duurder.

- Twee dorpen in oorlogstijd 1940-1945. Een boekje waarin o.a. de ervaringen van familie Balk uit Doornenburg aan bod komt. Zie onder de rubriek/knop in het menu; 'kringblad en overige publicaties' meer informatie.

 

HISTORISCHE  UITJES

Fort Pannerdeneen historisch Fort 'te Doornenburg' waar 'de Rijn' zich splitst in 'de Waal' en 'het Pannerdenskanaal'... Het Fort werd van 2008-2011 grondig gerestaureerd en hersteld tot het imposante militair bolwerk dat het ooit was. Het ligt in het prachtig natuurgebied 'de Klompenwaard' waar zomers 'Koningspaarden' vrij rondlopen (de Klompenwaard is vrij toegankelijk, voor toegangstijden van het fort, zie hun website).

Kasteel Doornenburg, een prachtige 14e eeuwse burcht, waar ook de oudste eik (Quercus Robur L.) van Nederland staat. De burcht is ook thuisbasis van het, in zijn soort, oudst bekende 'Godszegel' en heeft in de rondleiding nu ook aandacht voor de 15e eeuwse kasteel vrouwe 'Sophia van Bylandt'. Het terrein van de burcht is het gehele jaar vrij toegankelijk. Het museum en de binnenvertrekken zijn slechts onder leiding van een gids te bezoeken. (voor openingstijden van de kasteelherberg en tijden en data van rondleidingen, zie hun website).

 

 Roswaard en Bergeu 

De restanten van de veldoven De Roswaard (situatie in 1980)

Veldoven De RoswaardVeldoven De Roswaard

 

De restanten van de veldoven De Roswaard (situatie in 2017)

Steenoven Roswaart (Sept. 2015)Steenoven Roswaart (Sept. 2015)

 

 De restanten van de veldoven De Roswaard (situatie in 2017)

Roswaard sept 2015Roswaard sept 2015

  

De restanten van de veldoven De Roswaard (situatie in 2017)

Roswaard - sept 2015 - bRoswaard - sept 2015 - b

 

 De restanten van de veldoven De Roswaard (situatie in 2017)Roswaard sept 2015 - cRoswaard sept 2015 - c

 

De restanten van de veldoven De Roswaard (situatie in 2017)

roswaard sept 2015 - droswaard sept 2015 - d

 

Veldoven De Roswaard 'na beperkt onderhoud' (situatie 2018) Bron foto: Paul Kerckhoffs

Veldoven De Roswaard in 2018Veldoven De Roswaard in 2018 

Erfscheidingsdocument uit 1453, waarin werd vastgelegd dat Elisabeth van Bylant, de oudste dochter van Johan van Bylant (de heer van Doornenburg), samen met haar man Derick van Wylack, de Roswaard zouden erven. Bron: Gelders Archief Arnhem, Archief Huis De Doornenburg.

Maechgescheit Roswaard aan Elisabeth van Bylant en Derick van Wylaeck 1453 Bron Geldersarchief toeg 0382 invMaechgescheit Roswaard aan Elisabeth van Bylant en Derick van Wylaeck 1453 Bron Geldersarchief toeg 0382 inv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Roswaard kaart 1879Roswaard kaart 1879