U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.


Aankondigingen

BIJEENKOMSTEN

De werk- en inloop- middagen en avonden zijn weer gestart. Voor in 2021 geplande datums klik hier).

 

EVENEMENTEN

De Historische Kring Doornenburg organiseert in Fort Pannerden de tentoonstelling:

"VLUCHT EN STRIJD"

1940-1945

Voor publiek vanaf 3 oktober 2021 tot/met 10 januari 2022 in Fort Pannerden toegankelijk. Zie onze Home-page voor meer informatie

 

PUBLICATIES

- Het Burgeu-boek is weer verkrijgbaar (o.a. in te zien en/of te koop tijdens onze werkmiddagen en/of avonden in het OC-Doornenburg (leden € 12,50 niet leden € 17,50 p/st).

- Onze Kring brengt tweemaal per jaar een blad uit onder de titel De Heraut. De inhoud gaat over diverse geschiedkundige wetenswaardigheden uit Doornenburg en directe omgeving. De uitgaven zijn voor leden gratis. Normale uitgaven zijn, zo lang de voorraad strekt, los te koop voor € 5 p/st (excl. event. verzendkosten). Speciale uitgeven zijn duurder.

 

HISTORISCHE  UITJES

Fort Pannerdeneen historisch Fort 'te Doornenburg' waar 'de Rijn' zich splitst in 'de Waal' en 'het Pannerdenskanaal'... Het Fort werd van 2008-2011 grondig gerestaureerd en hersteld tot het imposante militair bolwerk dat het ooit was. Het ligt in het prachtig natuurgebied 'de Klompenwaard' waar zomers 'Koningspaarden' vrij rondlopen (de Klompenwaard is vrij toegankelijk, voor toegangstijden van het fort, zie hun website).

Kasteel Doornenburg, een prachtige 14e eeuwse burcht, waar ook de oudste eik (Quercus Robur L.) van Nederland staat. De burcht is ook thuisbasis van het, in zijn soort, oudst bekende 'Godszegel' en heeft in de tentoonstellingsruimten nu ook aandacht voor de 15e eeuwse kasteel vrouwe 'Sophia van Bylandt'. Ook is de tentoonstellingsruimte over de TV-serie 'Floris' (Rutger Hauer) geheel vernieuwd. Het terrein van de burcht is het gehele jaar vrij toegankelijk en heeft een kruidentuin en herberg met terras (voor openingstijden van de kasteelherberg en tijden en data van het museum, zie hun website).

 

Oude dorpsgezichten, monumenten en karakteristieke panden

 

Juli 1964 Doornenburg vanuit de lucht 

1964 juli Doornenburg Bron J Fr Elich Doetinchem in vliegtuig van Ewoud Bokstein1964 juli Doornenburg Bron J Fr Elich Doetinchem in vliegtuig van Ewoud Bokstein

 

Zomer 1944. De Kerkstraat vanaf het kasteel gezien

Kerkstraat zomer 1944, gezien vanaf het kasteelKerkstraat zomer 1944, gezien vanaf het kasteel  

Voormalig veerhuis De Holenoever

Veerhuis "Den Holenoever". Veerhuis "Den Holenoever".

 

Voormalig zusterklooster der Dominicanenessen (voor de verbouwing van 1922)

Zuster Klooster Doornenburg, voor 1922Zuster Klooster Doornenburg, voor 1922

 

Oostzijde van het St. Magdalena zusterklooster

Oostzijde van het voormalig zusterkloosterOostzijde van het voormalig zusterklooster

 

Rijnzicht 1939

Rijnzicht 1939Rijnzicht 1939