U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.


Aankondigingen

BIJEENKOMSTEN

De reguliere werk- en inloop middagen en avonden gaan 8 september 2020 -middag-weer van start. Deze zijn in zaal 4 van het Ontmoetingscentrum van Doornenburg. (voor data klik hier)

 

EVENEMENTEN

Let op, het 'Bevrijdingsweekend Doornenburg' is uitgesteld naar 9, 10 en 11 april 2021. Zie onderaan de pagina van 'Topic in de schijnwerper' (op Start-pagina) voor nadere uitleg.

 

PUBLICATIES

- Het Burgeu-boek is weer verkrijgbaar (o.a. in te zien en/of te koop tijdens onze werkmiddagen en/of avonden in het OC-Doornenburg (leden € 12,50 niet leden € 17,50 p/st).

- Onze Kring brengt tweemaal per jaar een blad uit onder de titel De Heraut. De inhoud gaat over diverse geschiedkundige wetenswaardigheden uit Doornenburg en directe omgeving. De uitgaven zijn voor leden gratis. Normale uitgaven zijn, zo lang de voorraad strekt, los te koop voor € 5 p/st (excl. event. verzendkosten). Speciale uitgeven zijn duurder.

- Twee dorpen in oorlogstijd 1940-1945. Een boekje waarin o.a. de ervaringen van familie Balk uit Doornenburg aan bod komt. Zie onder de rubriek/knop in het menu; 'kringblad en overige publicaties' meer informatie.

 

HISTORISCHE  UITJES

Fort Pannerdeneen historisch Fort 'te Doornenburg' waar 'de Rijn' zich splitst in 'de Waal' en 'het Pannerdenskanaal'... Het Fort werd van 2008-2011 grondig gerestaureerd en hersteld tot het imposante militair bolwerk dat het ooit was. Het ligt in het prachtig natuurgebied 'de Klompenwaard' waar zomers 'Koningspaarden' vrij rondlopen (de Klompenwaard is vrij toegankelijk, voor toegangstijden van het fort, zie hun website).

Kasteel Doornenburg, een prachtige 14e eeuwse burcht, waar ook de oudste eik (Quercus Robur L.) van Nederland staat. De burcht is ook thuisbasis van het, in zijn soort, oudst bekende 'Godszegel' en heeft in de rondleiding nu ook aandacht voor de 15e eeuwse kasteel vrouwe 'Sophia van Bylandt'. Het terrein van de burcht is het gehele jaar vrij toegankelijk. Het museum en de binnenvertrekken zijn slechts onder leiding van een gids te bezoeken. (voor openingstijden van de kasteelherberg en tijden en data van rondleidingen, zie hun website).

 

Kasteel 

 De hoofdburcht van de Doornenburg gezien vanuit het westen zoals deze tussen 1851 en 1877 door Carl Hilgers werd geschilderd (hij schilderde, naar voorbeeld van zijn werktekening, meerdere versies)

Schilderij van de Doornenburg 1851-1877. Gezien vanuit het westenSchilderij van de Doornenburg 1851-1877. Gezien vanuit het westen

 

De hoofdburcht van de Doornenburg, gezien vanuit het zuiden rond 1900

De burcht rond 1900De burcht rond 1900

  

De hoofdburcht bezien vanuit het oosten rond 1905

De burcht rond 1905De burcht rond 1905

 

Het Poortgebouw vanaf de voorburcht bezien rond 1909

Het poortgebouw rond 1909Het poortgebouw rond 1909

  

Het poortgebouw rond 1909 vanaf de voorburcht bezien. Rechts een stal die toen nog ter hoogte van de Langeraktoren stond

Het poortgebouw rond 1909, naar het noorden kijkendeHet poortgebouw rond 1909, naar het noorden kijkende

 

 De Hoofdburcht met rechts de kapel en boerderij (wit) rond 1910 vanaf de voorburcht bezien

De hoofdburcht van de Doornenburg rond 1910De hoofdburcht van de Doornenburg rond 1910

 

Poortgebouw rond 1939 vanaf de voorburcht bezien 

Het poortgebouw rond 1939Het poortgebouw rond 1939

 

In 1938

Restauratie werk aan de hoofdburcht in 1938. Gezien vanuit het westenRestauratie werk aan de hoofdburcht in 1938. Gezien vanuit het westen

 

 In 1938

De hoofdburcht van de Doornenburg in 1938, tijdens restauratie werkzaamheden. Gezien vanuit het zuidoostenDe hoofdburcht van de Doornenburg in 1938, tijdens restauratie werkzaamheden. Gezien vanuit het zuidoosten 

De hoofdburcht van de Doornenburg, na completering van de restauratie 1940/1941. Rechts in beeld de Duizendjarige Eik. Links de Klompenmakerij 

De hoofdburcht van de in middeleeuwse stijl gerestaureerde Doornenburg, gezien vanaf de Kerkstraat (het oosten). Let ook op de Duizendjarige Eik (derde boom van rechts)....De hoofdburcht van de in middeleeuwse stijl gerestaureerde Doornenburg, gezien vanaf de Kerkstraat (het oosten). Let ook op de Duizendjarige Eik (derde boom van rechts)....