U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.


Aankondigingen

BIJEENKOMSTEN

De reguliere werk- en inloop middagen en avonden gaan 8 september 2020 -middag-weer van start. Deze zijn in zaal 4 van het Ontmoetingscentrum van Doornenburg. (voor data klik hier)

 

EVENEMENTEN

Let op, het 'Bevrijdingsweekend Doornenburg' is uitgesteld naar 9, 10 en 11 april 2021. Zie onderaan de pagina van 'Topic in de schijnwerper' (op Start-pagina) voor nadere uitleg.

 

PUBLICATIES

- Het Burgeu-boek is weer verkrijgbaar (o.a. in te zien en/of te koop tijdens onze werkmiddagen en/of avonden in het OC-Doornenburg (leden € 12,50 niet leden € 17,50 p/st).

- Onze Kring brengt tweemaal per jaar een blad uit onder de titel De Heraut. De inhoud gaat over diverse geschiedkundige wetenswaardigheden uit Doornenburg en directe omgeving. De uitgaven zijn voor leden gratis. Normale uitgaven zijn, zo lang de voorraad strekt, los te koop voor € 5 p/st (excl. event. verzendkosten). Speciale uitgeven zijn duurder.

- Twee dorpen in oorlogstijd 1940-1945. Een boekje waarin o.a. de ervaringen van familie Balk uit Doornenburg aan bod komt. Zie onder de rubriek/knop in het menu; 'kringblad en overige publicaties' meer informatie.

 

HISTORISCHE  UITJES

Fort Pannerdeneen historisch Fort 'te Doornenburg' waar 'de Rijn' zich splitst in 'de Waal' en 'het Pannerdenskanaal'... Het Fort werd van 2008-2011 grondig gerestaureerd en hersteld tot het imposante militair bolwerk dat het ooit was. Het ligt in het prachtig natuurgebied 'de Klompenwaard' waar zomers 'Koningspaarden' vrij rondlopen (de Klompenwaard is vrij toegankelijk, voor toegangstijden van het fort, zie hun website).

Kasteel Doornenburg, een prachtige 14e eeuwse burcht, waar ook de oudste eik (Quercus Robur L.) van Nederland staat. De burcht is ook thuisbasis van het, in zijn soort, oudst bekende 'Godszegel' en heeft in de rondleiding nu ook aandacht voor de 15e eeuwse kasteel vrouwe 'Sophia van Bylandt'. Het terrein van de burcht is het gehele jaar vrij toegankelijk. Het museum en de binnenvertrekken zijn slechts onder leiding van een gids te bezoeken. (voor openingstijden van de kasteelherberg en tijden en data van rondleidingen, zie hun website).

 

Doornenburgs dialect

Bijgaande verhalen zijn in het Doornenburgs dialect en zijn een aantal jaren geleden opgetekend door Harrie Derksen. Harrie woonde vroeger te Doornenburg op huis ‘Ruimzicht’ aan de Pannerdenseweg. De geschreven teksten van de verhalen treft u in ons kringblad De Heraut (per uitgave 1 deel. Er bestaan totaal 5 delen).

De teksten werden geredigeerd door Gert Huting (Doornenburg). Hij maakte er ook 'gesproken versies' van.

 

 (Klik op de afbeelding om de betreffende opname te beluisteren)

Deel 1: 

’N PRÒTJE OP ’T BENKSKE IEN HULLEZE AON DEN DIEK

Bankje bij de Waal bij Hulhuizen in 2017Bankje bij de Waal bij Hulhuizen in 2017 

Deel 2: 

’N GESPREK TUSSE TWEE OUWE DURPSGENOTE

Huis Jan Wis aan de Fortsedijk, ook wel Fortsedam, circa 1940Huis Jan Wis aan de Fortsedijk, ook wel Fortsedam, circa 1940

 

Deel 3:

DE KJÈRK. 'TWEE BEKENDE VAN MEKAOR'

R.K. kerk van Doornenburg in 1960R.K. kerk van Doornenburg in 1960

 

Deel 4:

RODDELE. 'OP DE BANK AON DE BORSWERING BIJ DE PONT'

Het veer was tot 1922 van Herman Scheers. Daarna van Willem Cornelissen. H.J.J. Scheers, de zoon van Herman Scheers, werd er toen als 'veerman' op aangesteld.Het veer was tot 1922 van Herman Scheers. Daarna van Willem Cornelissen. H.J.J. Scheers, de zoon van Herman Scheers, werd er toen als 'veerman' op aangesteld.

 

Deel 5:

'ONTMOETING NAO JAORE VAN NAODJE EN NOLLEKE OP 'T BENKSKE'

Ontmoeting nao jaore van Naodje en Nolleke op 't benkskeOntmoeting nao jaore van Naodje en Nolleke op 't benkske