De reguliere werk- en inloop middagen en avonden gaan 8 september 2020 -middag-weer van start. Deze zijn in zaal 4 van het Ontmoetingscentrum van Doornenburg. (voor data klik hier)

Let op, het 'Bevrijdingsweekend Doornenburg' is uitgesteld naar 9, 10 en 11 april 2021. Zie onderaan de pagina van 'Topic in de schijnwerper' (op Start-pagina) voor nadere uitleg.

- Twee dorpen in oorlogstijd 1940-1945. Een boekje waarin o.a. de ervaringen van familie Balk uit Doornenburg aan bod komt. Zie onder de rubriek/knop in het menu; 'kringblad en overige publicaties' meer informatie.

Doornenburgs dialect

Bijgaande verhalen zijn in het Doornenburgs dialect en zijn een aantal jaren geleden opgetekend door Harrie Derksen. Harrie woonde vroeger te Doornenburg op huis ‘Ruimzicht’ aan de Pannerdenseweg. De geschreven teksten van de verhalen treft u in ons kringblad De Heraut (per uitgave 1 deel. Er bestaan totaal 5 delen).

De teksten werden geredigeerd door Gert Huting (Doornenburg). Hij maakte er ook 'gesproken versies' van.

(Klik op de afbeelding om de betreffende opname te beluisteren)

Deel 1:

’N PRÒTJE OP ’T BENKSKE IEN HULLEZE AON DEN DIEK

Bankje bij de Waal bij Hulhuizen in 2017Bankje bij de Waal bij Hulhuizen in 2017

Deel 2:

’N GESPREK TUSSE TWEE OUWE DURPSGENOTE

Huis Jan Wis aan de Fortsedijk, ook wel Fortsedam, circa 1940Huis Jan Wis aan de Fortsedijk, ook wel Fortsedam, circa 1940

Deel 3:

DE KJÈRK. 'TWEE BEKENDE VAN MEKAOR'

R.K. kerk van Doornenburg in 1960R.K. kerk van Doornenburg in 1960

Deel 4:

RODDELE. 'OP DE BANK AON DE BORSWERING BIJ DE PONT'

Het veer was tot 1922 van Herman Scheers. Daarna van Willem Cornelissen. H.J.J. Scheers, de zoon van Herman Scheers, werd er toen als 'veerman' op aangesteld.Het veer was tot 1922 van Herman Scheers. Daarna van Willem Cornelissen. H.J.J. Scheers, de zoon van Herman Scheers, werd er toen als 'veerman' op aangesteld.

Deel 5:

'ONTMOETING NAO JAORE VAN NAODJE EN NOLLEKE OP 'T BENKSKE'

Ontmoeting nao jaore van Naodje en Nolleke op 't benkskeOntmoeting nao jaore van Naodje en Nolleke op 't benkske