De werk- en inloop- middagen en avonden zijn weer gestart. Voor in 2021 geplande datums klik hier).

De Historische Kring Doornenburg organiseert in Fort Pannerden de tentoonstelling:

"VLUCHT EN STRIJD"

1940-1945

Voor publiek vanaf 3 oktober 2021 tot/met 10 januari 2022 in Fort Pannerden toegankelijk. Zie onze Home-page voor meer informatie

Kasteel Doornenburg, een prachtige 14e eeuwse burcht, waar ook de oudste eik (Quercus Robur L.) van Nederland staat. De burcht is ook thuisbasis van het, in zijn soort, oudst bekende 'Godszegel' en heeft in de tentoonstellingsruimten nu ook aandacht voor de 15e eeuwse kasteel vrouwe 'Sophia van Bylandt'. Ook is de tentoonstellingsruimte over de TV-serie 'Floris' (Rutger Hauer) geheel vernieuwd. Het terrein van de burcht is het gehele jaar vrij toegankelijk en heeft een kruidentuin en herberg met terras (voor openingstijden van de kasteelherberg en tijden en data van het museum, zie hun website).

Doornenburgs dialect

Bijgaande verhalen zijn in het Doornenburgs dialect en zijn een aantal jaren geleden opgetekend door Harrie Derksen. Harrie woonde vroeger te Doornenburg op huis ‘Ruimzicht’ aan de Pannerdenseweg. De geschreven teksten van de verhalen treft u in ons kringblad De Heraut (per uitgave 1 deel. Er bestaan totaal 5 delen).

De teksten werden geredigeerd door Gert Huting (Doornenburg). Hij maakte er ook 'gesproken versies' van.

(Klik op de afbeelding om de betreffende opname te beluisteren)

Deel 1:

’N PRÒTJE OP ’T BENKSKE IEN HULLEZE AON DEN DIEK

Bankje bij de Waal bij Hulhuizen in 2017Bankje bij de Waal bij Hulhuizen in 2017

Deel 2:

’N GESPREK TUSSE TWEE OUWE DURPSGENOTE

Huis Jan Wis aan de Fortsedijk, ook wel Fortsedam, circa 1940Huis Jan Wis aan de Fortsedijk, ook wel Fortsedam, circa 1940

Deel 3:

DE KJÈRK. 'TWEE BEKENDE VAN MEKAOR'

R.K. kerk van Doornenburg in 1960R.K. kerk van Doornenburg in 1960

Deel 4:

RODDELE. 'OP DE BANK AON DE BORSWERING BIJ DE PONT'

Het veer was tot 1922 van Herman Scheers. Daarna van Willem Cornelissen. H.J.J. Scheers, de zoon van Herman Scheers, werd er toen als 'veerman' op aangesteld.Het veer was tot 1922 van Herman Scheers. Daarna van Willem Cornelissen. H.J.J. Scheers, de zoon van Herman Scheers, werd er toen als 'veerman' op aangesteld.

Deel 5:

'ONTMOETING NAO JAORE VAN NAODJE EN NOLLEKE OP 'T BENKSKE'

Ontmoeting nao jaore van Naodje en Nolleke op 't benkskeOntmoeting nao jaore van Naodje en Nolleke op 't benkske